måndag 30 september 2013

Karaktärsstudie: Permeter Windcrowned


En av mina karaktärer som är mycket populära är kaninguden Tymor, som spelar en stor roll i två av de tre böcker jag skrivit. En karaktär som hör till Tymor är hens fru Permeter/Våren. På sistone har jag ägnat stort arbete för att utveckla karaktär så att hon skall bli sin egen och inte bara hon-typ-som-Tymor-ligger-med. Eftersom Permeter ännu inte är med i någon av mina böcker eller berättelser (men det kommer att ändras!) kommer lite information om henne på denna bloggen, som en introduktion.

Permeter (vilket är en kortform Permit-her-to-wander-through-the-pylons-and-the-forests-without-harm-and-bring-wandering-souls-to-light) är den förstfödde dottern till solkungen Remagín och Månen. Hon är ett skogsrå, har alltså en ihålig rygg, kosvans och händer som kan omformas till spadliknande klor. En viktig tanke bakom hennes design var att göra henne en aning läskig (som Tymor själv) samt att göra en inversion av den typiska kvinnliga moderliga modernaturtypen.

Tanken bakom henne delades upp i två frågor:
1 Vilken typ av personlighet skulle bli förälskad i en lik-liknande kanindödsgud?
2 Hur kan jag använda denna personlighet för att skapa intressanta historier (speciellt svårt när man skapar gudalika karaktärer, eftersom de till sin natur är ”OP” för att använda tvspelsjargong)?

Detta löstes genom att göra hennes stora intresse insekter. Permeter älskar insekter; ju större, äckligare och dödliga desto bättre. Det verkar logiskt, det dyker upp många fler insekter på våren än under andra årstider. Detta gör både Tymor och Permeter personer med annan ”smak” av vad som är fint och trevligt utan att totalt ge dem en moral som skiljer sig från den gängse. Dessutom är det kul att låta en gudalik karaktär använda frasen ”You are nothing but insects to me!” som en komplimang!

Tymor är en karaktär där ögon är ett återkommande motiv. För att göra något liknande med Permeter fick hon mångfacetterande ögon. Hon kan även ta av sig sin krona för att visa upp ett stort öga placerat mitt på huvudet (se övre bilden till höger). Hennes ihåliga rygg (som allvarligt talat såg lite för äcklig ut i konceptskisser) byttes mot en rygg full av växande träd och buskar, ytterligare en boplats för hennes favoritkryp. När det gäller design av mytologiska varelser brukar männen tillåtas se mer fantastiska ut medan kvinnorna är mer mänskliga och ”hollywoodsnygga” (nu är ju Tymor varken man eller kvinna, men är mer ”man” sett till deras förhållande). Männen tillåts även se mer komiska ut medan kvinnorna som sagt alltid måste se typiskt vackra ut. Detta ville jag undvika, och gjorde istället Tymor lång och statyliknande och Permeter kort och tjock.
Jag ville även undvika allt tal och oro om utseende som brukar plåga kvinnliga karaktärer, vad för typ av genre man än skriver inom. Både Tymor och Permeter är designade för att i våra ögon nästan se konstiga ut i våra ögon, nästan groteska ut men för varandra är de både vackra och sexiga, och det är för dem allt som räknas. Det är Permeters utseende klart, men hur är det med hennes personlighet?

I boken Wintersmith framförde den brittiska författaren Terry Pratchett en intressant tanke om relationen mellan vår och vinterandar. I de flesta berättelser är våranden alltid genomgod som är fången av vinteranden. Skulle vinteranden inte finnas vore allt frid och fröjd och vi skulle ha gott väder alltid. Wintersmith påtalar dock att otyglad värme, energi och till och med liv skulle vara minst lika destruktiv som otyglad vinter och kyla! Detta verkar logiskt; tänk bara på alla arter som kräver kyla för att inte dö, bara för att ta ett exempel.
Detta inspirerades jag av och gav Permeter en vildsint och något oförlåtande personlighet som kan kontrastera och berika Tymors livfullhet och ibland elaka sinne för humor. Trots att ingen av dem är gudar man bör störa utan en bra anledning är de båda på det godas sida. Jag ville helt enkelt berätta den gamla berättelsen om vår och vinteranden utan de stereotyper som denna arketyp lider av!

Tillslut designade jag deras roller i gudavärlden. Detta var enkelt, eftersom jag redan lagt grunden i boken Digging Forth Today:
Varje vår lämnar Permeter underjorden fär att bringa värme till jorden. Hon återvänder på hösten och leder de dödas själar genom det farliga dödsriket Tymors Burrow till kaninparadiset Tymors Warren. Tymor i sin tur vandrar över universum och bringar förändring, både god och dålig, genom att påverka skeenden.

Så går det till när jag designar karaktärer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar