torsdag 19 september 2013

Analys av Meet The Pyro


Team Fortress 2 är en onlinebaserad first person shooter där man spelar i lag mot varandra. Spelet uppdateras ständigt med nytt material och som ett led i detta har spelets utvecklare Valve släppt nio filmer om spelets nio spelbara karaktärer. Den sista släppta och mest efterlängtade av dessa filmer var Meet The Pyro. Denna artikel kommer att redogöra varför i alla fall jag tycker att filmen är en besvikelse, och till och med direkt förolämpande mot de som spelar som Pyro. Låt oss börja med det mest uppenbara; den är bara 2:30 lång. Visserligen längre än vissa av filmerna, men ändå efter Meet the Medic som var runt fyra minuter känns det ändå lat, speciellt med tanke på att filmen var under utveckling under nästan ett halvår.
Det som först och främst drar mig till Team Fortress är hur Valve gestaltar sina karaktärer, men på sistone tid känns det som att de tappat bollen med Pyro lite. Problemet ligger i vagheten. I början av spelets historia spreds ryktet att Pyro var en kvinna, sedan en robot (var dessa rykten började skall vi inte gå inpå här, men det fanns detaljer i spelet som stödde bägge teorierna). Problemet är att Valve inte vill avslöja något, inte säga ett definitivt ja eller nej. Detta gör att de inte har något att bygga en video på, Pyro blir identitetlös och därför ointressant. Jag menar absolut inte att man skall avslöja allting om Pyro, men för att skapa mystik måste man ha någon form av grund, annars blir det bara vagt och ointressant.
Så Meet the Pyro visar Pyro bränna saker och mumla ohörbart, precis som i spelet. Skämtet hela videon bygger på är att Pyro själv inte ser förödelsen han/hon/den ställer till med, istället upplever Pyro allting som ett regnbågsfärgat underland där små barn matas med klubbor och leker kurragömma. Filmen är mycket snyggt gjord, och jag var en av dem som älskade den vid släppet. Så varför inte längre?
 
Först och främst gillar jag absolut inte karakteriseringen att Pyro inte vet om förödelsen han/hon/den skapar. Alla andra karaktärer är fullt medvetna om att de är blodtörstiga mördare som dödar andra människor för pengar. Att pyro inte är medveten om detta...det känns bara fel för mig. Det största problemet är dock att filmen närmast förolämpar Pyrospelare. Alla andra visar spelstilar som passar till karaktärerna; Meet the Sniper visar Sniper gömma sig på avlägsna platser och akta sig för spioner, Meet the Medic visar Medic hela personer och ubercharga en Heavy, Meet the Soldier visar rocketjumping och vilka typer av strider som passar bäst till bazookan och geväret.
När jag såg Meet the Pyro väntade jag mig att få se Pyro vakta Engineers maskiner eller skjuta tillbaka Soldiers och Demomans projektiler med airblast, men icke. Det är som att Valve själva säger ”Eh, Pyro kan bara springa runt och döda folk med eld”. Extra förolämpande blir det eftersom Pyro ofta kritiseras för att vara en karaktär som är lätt att spela, bara kan göra en sak osv. Att se denna stereotyp förstärkas av Valve själva är en besvikelse, minst sagt. Så, för att förtydliga den här artikelns tes:

Problemet ligger i att Valve inte har något att säga om Pyro, med risk för att bli alltför specifika. Resultaten blir en ointressant (men ändå välanimerad och rolig) video som trots flera goda punkter är en besvikelse som final på Meet the Team filmerna.

Tur att Meet the Demoman fortfarande är skitbra.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar