lördag 21 oktober 2017

Guybrush Threepwoods besättningsmedlemmar rangordnade från sämst till bäst

Monkey Island är en välkänd peka-och-klicka-spelserie som handlar om den väldigt osannolika piraten Guybrush Threepwoods öden och äventyr. I varje spel samlar han ihop ett antal besättningsmedlemmar som här kommer att rankas nerifrån och upp. Var medveten om att i denna listan förekommer spoilers!







Femte spelet börjar i slutet av ett osett äventyr. Guybrush kämpar mot hans svurna ärkefiende spök-zombie-demon-gigantisk valross piraten Lechuck medans hans besättning har supit till och sover under däck. Eftersom de mest är ett engångskämt och inte ens dyker upp hamnar de längst ner på listan, även om de ska ha en eloge för att faktiskt bete sig som pirater!

En något kontroversiell åsikt måhända men näst längst ner på listan hamnar Morgan Le Flay, även hon från det femte spelet i serien. Hon är en piratjägare men även Guybrushs största idol vilket leder till en totalt artificiell konflikt huruvida hon skall förrådda Guybrush till spelets skurkar och om Guybrush skall överge sin tidigare kärlek Elaine för Morgan. Hon skrivs ut ur spelets handling genom att hon dödas, eftersom "Woman stuffed in the fridge" tydligen fortfarande är något vi sysslar med. 

Dessa pirater är i början av det fjärde spelet en del av Guybrush Elaines besättning- De gör inte så mycket nytta än att att hjälpa till i den första striden och sedan är de främst en del i att visa att guvernsörkanditat Charles L Carles är en vidrig skurk. Hur tråkigt ringa de än är är de intressantare än de ovan nämnda besättningsmedlemmarna och därför förtjänar de än plats relativt högst upp på denna lista!  



Cutthroat Bill är på inget sätt en dålig karaktär, det är mera det att konkurrensen från och med nu kommer att bli riktigt hög. Där alla Guybrush  övriga besättningsmedlemmar är färgglada karaktärer är Bill mer en dussinpirat med en rätt generisk design. Han humoristiska gimmick är att han inte är bra på att hitta skatter (ett bälte och en guldtand är en bra dag för honom.) Haha liksom. 



Första spelets känns mer som om någon gjort en skämtsam dubbning av en seriös piratfilm än senare delars mer tecknade framtoning. Carla är svärdmästaren av Meleé Island som Guybrush måste besegra för att bli erkänd som en sann pirat. Hon dyker även upp i fjärde spelet och är där väldigt mycket mer, tja, bitchig (ursäkta ordvalet men det kändes mest passande). Visst, du blev strandad på Monkey Island men å andra sidan var det du som gjorde myteri...



Meathook är också en del av Guybrush originalbesättning. Han är en stor bufflig typ som dock är dödligt rädd för papegojor och odlar en mer känslig och konstnärlig sida vilket gör att han pensionerar sig från piratyrket i fjärde spelet (samt odlar en imponerande mustasch). Dessutom bor han på en ö precis utanför Meleé Island som bara kan nås med hjälp av en gummikyckling med en remskiva i mitten. 

Alla medlemmar i Guybrushs originalbesättning följer varandra på rad! Otis är en småtjuv som Guybrush räddar ur fängelset som sedermera begår världens lataste myteri och blir strandad på Monkey Island. Efter atta ha lyckats ta sig hem igen är han så neurotisk att han inte kan fortsätta som tjuv eftersom hans händer skakar för mycket men som tur är lyckas han och Carla skaffa sig den där typen av jobb inom offentliga sektorn där man bara behöver arbeta med administration.

Ignatius Cheese är en utmärkt navigatör, mästare i flertalet förolämpningssporter och ägaren till den berömda SCUMM-baren på Meleé Island. Egentligen är han klar med piratlivet men lockas av Guybrush erbjudande om att åka till grannön för att besöka Karibiens bästa advokat, en ondska han ännu inte mött öga mot öga! Att få en chans att ge igen mot den där mystiska australienska entreprenören som köper upp alla affärer och barer i Karibien är inte heller helt fel... 


Haggis Mcmutton, eller egentligen Kött-kokt-i-magen-på-djuret (eftersom hans föräldrar hoppades på en flicka) är en skotsk pirat som hjälper Guybrush med sjöstrider. Han begår sedan världens artigaste myteri när de blivit strandade på Blood Island eftersom han saknar det lugna livet som frisör han tidigare sysselsatte sig med. Rösten till Haggis görs för övrigt av Alan Young, som annars mest är känd som Joakim Von Ankas röst.

Reginald Van Winslow är ägaren till skeppet den skriande narvalen, en farkost som byter ägare när den nuvarande ägaren kastas av skeppet. Reginald har en...låt oss säga frisk sexuell aptit. Hans fetisher inbegriper allt från ormmänniskor (dvs någon som är överdrivet vig) till när Guybrush pekar på saker ("Point at the map, sir...I like it when you point at the map"). Han är även uppfriskande icke-binär och blir i slutet av spelet ihop med en sjöjungfru...eller det skulle kunna vara en fiskkille. Han vet inte och bryr sig inte heller.



Kapten Dread är en ökänd pirat som sägs vara så fruktansvärd att ingen vågar ens möta honom. Det beror dock på att ingen fattar att namnet refererar till hans dreadlocks, inte ordet dread (fruktan, bävan). Kapten Dread är den trevligaste besättningsmedlemmen Guybrush har och hade knipigt förstaplatsen om det inte hade varit för det lilla handikappet att han bara kan hitta till tre öar. Å andra sidan känner han till många platser att undvika också (The forbidden Bermuda triangle, the forbidden Bermuda hexagon och inte minst the forbidden Bermuda triquetra för att nämna ett par).



Edward "Snugglecakes" Van Helgen är (tydligen) det namn alla pirater fruktar. Han tjänade tidigare på skeppet Obsessivo-Compulsivo som gick på grund eftersom navigatören inte kunde sluta nynna på seriens ledmotiv. Han är en musiker och gentleman och utmanar Guybrush på en sanslöst episk duell i först Banjo och sedan pistolskytte. Som en sann pirat blir han så imponerad av Guybrush fuskande att han genast går med i besättningen, även om hans sjungande ställer till en hel del besvär på resan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar