lördag 3 maj 2014

Jumping flash!


Den onde Baron Aloha har anfallit flera planeter med sina fruktansvärda robotar och lojala MuuMuu (små bläckfiskliknande varelser med palmträd på huvudet) och tagit alla deras sevärdheter för att skapa den perfekta semesterorten åt sig själv! Vad skall rymdregeringen (universal city hall på engelska) göra för att möta detta övergrepp? De sätter givetvis in den experimentella kaninrobotsoldaten Robbit som genast skickas till de flytande planetbitar som nu Aloha fyllt med robotar och trupper.
 
 
Spelet fungerar som de flesta first-person-shooter (ta dig runt banorna, skjut motståndarna och hitta de saker du behöver för att ta dig vidare), men jumping flash har en twist! Eftersom banorna utspelar sig på flytande planetbitar sätts ett stort fokus på hoppande. Robbit kan med sina jetmotorer göra upp till tre hopp innan han får slut på energi och måste landa igen. När man hoppar flyttas skärmen ”nedåt” så att man ser hur man landar. Eftersom man ständigt måste hålla sig i rörelse ses den största delen av spelet ur denna synvinkel.
Den nedrige Baron Aloha, med MuuMuus
 
Man kan även landa på fienderna för att få ytterligare hoppstyrka, vilket gör jumping flash till en spännande blandning av plattform och skjutspel. Detta gör att spelet får ett större fokus på utforskande och inte bara att ta den snabbaste vägen till mål. Vissa banor utspelar sig dock inomhus och har ett mer ”traditionellt” fokus.
 
Spelet består av sex världar med två banor och en boss var, förutom sista världen som har två bossar och en bana. När man klarat allting har spelet även ett hard mode med helt omgjorda banor, det andra spelet i serien har även ett enklare achievement-system. Det som gör spelet spelbart ännu idag är dess unika upplägg, det finns helt enkelt inte så många liknande spel. Dessutom är miljöerna fina (om än lite blockiga) svårighetsgraden god och humorn rolig. Uppföljaren lyser i det sistnämnda avseendet.
I det spelet har jätten Kapten Kabuki (som måste vara någon typ av föregångare till The king of all cosmos från Katamari Damacy) stulit planetbitar från Baron Alohas hemplanet för att skapa en samling av miniplaneter i flaskor. Eftersom Baron Aloha (trots att han är en ond skurk och första spelets motståndare) har betalat sin skatt till rymdregeringen kan han kräva deras hjälp och robbit skickas ut.
 
Spelet har även en tredje, mindre känd, uppföljare som heter Robbit Mon Dieu. Detta spel förändrar spelsystemet från att skjuta och hoppa till att lösa olika problem som planeterna har. Denna spelserie är västerländska first-person-shooters sett med japanska ögon och väl värt att spela igenom om man har tillgång till ett Playstation och lyckas hitta spelet!


The king of all Cosmos och Kapten Kabuki, seperated at birth?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar