söndag 28 juni 2015

Kokopelli

Detta är Kokopelli, vatten-delaren, den puckelryggiga flöjtspelaren, bergsväggsfolkets Casanova (fast själv föredrog han namnet Estaban). Han var den som bringade magi från övervärlden till det som senare blev Amerika. Beskrivningen är tagen från Tvtropes tidigare avdelning för 

Alla som läst mina bloggar och mina historier bör veta att jag älskar tricksters och kulturbringare.
Dessa varelser drattar på arslet och gör sig till men bringar ändå förändring och magi till världen. Min favorit bland alla dessa är Kokopelli, den ur-Amerikanska flöjtspelaren. Han är en symbol som återkommer på flera grottbilder från indianer ursprungsbefolkningen över hela Amerika. Enligt vissa legender är han en handlare som sprider magiska varor och legender I sitt spår, enligt vissa legender har han en rygg full av frön och sprider fertilitet både bland landets fält och landets kvinnor. Han vandrar från folk till folk och ställer till med stora fester där han spelar musik på sin flöjt och berättar om sina äventyr. I alla sammanhang är han en person som gör folk lyckliga och tillfredsställda. Det sägs att han bara besöker en stam under en generation eller ännu mer sällan, Han kan aldrig kallas på eller fås att lyda några befallningar över huvud taget!


http://www.tymooreart.com/

Kokopelli rådde även över jaktlyckan och hade således med sig följeslagare som symboliserade fåret, hjorten, reptildjuren eller insekterna. Att döda hans följeslagare betydde otur men att visa vördnad för dessa följeslagare garanterade god jaktlycka. Faktum är att vissa forskare menar på att Kokopellis flöjt ursprungligen var ett typ av blåsrör som användes till jakt.
Speciellt populär var han bland Hopi-indianerna I nordöstra USA. Kokopelli hade även en kvinnlig motsvarighet som hette Kokopelli-manna. Hon sades vara ful, men samtidigt så kunde hon tjusa de starkaste och virilaste av de unga männen och göra dem till hennes. Kokopelli själv sades vara rätt så ful även han; han hade som sagt puckelrygg och var både spinkig och gänglig, som en mycket vänligare slenderman.


Sådan här rygg får man om man arbetar med datorer (och om alla ens hobbies inbegriper datorer)

Precis som vissa använde Näcken här I Sverige för att förklara oplanerade graviditeter där fadern var okänd är det mycket möjligt att Kokopelli användes på ett liknande sätt. Det fascinerade är att Kokopelli finns från grottmålningar över hela USA, samma figur med samma puckelrygg, flöjt, tentakelliknande hår och I vissa fall, gigantiska erektion. Vad kommer dock denna legend om denna mystiska vandrare ifrån?
Enligt vissa forskare, dvs de som inte tror på den ovan nämnda teorin om flöjten som jaktvapen, var Kokopellis flöjt något som kringresande försäljaren använde för att visa en stam att han hade fredliga avsikter och att han hade saker att sälja. Denna teori förklarar varför just denna symbol är så vida spridd över hela Amerika. Eftersom denna/dessa resande inte nödvändigtvis oroat sig över eventuella barn hos dem han låg med kan tankarna hos ursprungsbefolkningen letts till någon typ av fruktbarhetsgud. En sådan syn är väl inte nödvändigtvis något som en västerländsk moral uppmuntrar men det uppvisar en del av det otvungna sätt som Hopierna såg på sexualitet. En tredje teori är att flöjten inte baseras på något från verkligheten utan helt enkelt symboliserar den, hörhum, phalliska delen av Kokopellis personlighet.

Eller så är det hans näsa!

Namnet Kokopelli kommer från Koko och Pelli, där Koko är ordet för en gud och Pelli namnet på en typ av fluga. Kokopelli sades ha ett flugliknande ansikte. I vissa versioner har Kokopelli två kaninliknande öron istället för sina tentakler, vilket på ett bra sätt anknyter till min egen skapelse Tymor och ytterligare gör att jag tycker om karaktären! Kokopelli verkar även, precis som Tymor, vara ett populärt namn för hästar.

PINGAS

Jag ser Kokopelli som att lycka och välstånd går över olika kulturers föreställningar om utseende och vad som går för sig. Jag ser Kokopelli som en vandrare som aldrig kan fångas och sprider legender och kulturbringande I sitt fotspår. För det är vad en trickster är, en kulturbringare!

Det är Pyramid-Kokopelli! Also; more PINGAS

Tionde kapitlet av jackalopes:
http://www.wattpad.com/142809461-jackalopes-chapter-10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar