lördag 12 maj 2018

~Hope's Fleet Frontier SKY~


Rpgmaker har ett rätt dåligt rykte, vilket är lite synd. Ryktet kommer väl främst i att spelmotorn är väldigt enkel att använda vilket gör att marknaden, speciellt på digitala marknadsplatser som Steam, dränkts av icke-testade spel som alla ser ut och funkar ungefär likadant. Men hemligheten med rpgmaker är att (för att använda esportsterminologi) motorn visserligen har en låg sk skill floor så har den även en någorlunda, jag skulle säga väldigt hög, skill ceiling. Detta är ~Hope's Fleet Frontier SKY~ ett mycket bra exempel på.

Spelet är skapat för en tävling där man bara får använda en map och tio event. Event är allting som sker i spelet. I mitt eget spel, exempelvis, kan man byta mellan de två huvudkaraktärerna och då finns det ett event som sköter detta. Med dessa begränsningar har spelskaparen gjort ett spel med tio spelbara klasser, ett brädspelsliknande interface samt en snurrliknande apparat som fungerar som "tärning". Det är riktigt, riktigt imponerande.
Musiken är äventyrlig och mysig och grafiken egengjord, i alla fall själva monstrena och karaktärsporträtten. Själva kartan som spelat utspelar sig i verkar vad jag kan avgöra endast använda det som följer med i rpgmaker. Spelet utspelar sig i ett universum skapat av utvecklaren fylld med rymdpirater och äventyr bland imperier som slåss med varandra. Jag kommer omedelbart att tänka på Final Fantasy 12 som en uppenbar inspiration. Spelet är dock fristående så man behöver inte spela de övriga spelen för att hänga med här.

Närmare går spelet ut på att utforska en kontinent och förstöra ett gigantiskt vapen byggt av en imperialistisk kung. Jag har bara gjort två genomspelningar själv men vad jag kan avgöra är spelet välbalanserat även om gameplayet i ärlighetens namn ibland känns lite väl random. En personlig favorit är healer-klassen, som på ett simpelt men effektivt sätt fungerar som en bastant stomme för laget. En kul detalj är att de likt Ana i Overwatch kan hela laget genom att skjuta dem med sitt vapen. Allt som allt bör detta spel visa på hur mycket man faktiskt kan göra med rpgmaker!

Läs mer om skill floors/ceilings:
https://esportsedition.com/general/skill-ceiling-skill-floor-esports-terminology/

En annan recension:
https://www.youtube.com/watch?v=vIwkZLNv3PU

Ladda ner spelet här:
https://forums.rpgmakerweb.com/index.php?threads/hff-sky-one-map-challenge.94962/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar