lördag 19 maj 2018

Once upon a forest


Detta spelet är det sista anmälda spelet (frånsett mitt egna) som skapades till en tävling för rpgmaker communitit där man skall skapa ett spel med bara en map och tio event. Once upon the forest är en omskrivning av sagan om Hans och Greta, som tur var inte som ännu en "rolig" moderniserad Shrek-spya med talande djur med attityd utan som ett rpgmaker-spel! I den här versionen har Hans och Greta satts ut i skogen flera gånger av sina föräldrar ända tills de nu i vuxen ålder får nog och bestämmer sig för att ge sig in iden mörka skogen på eget bevåg för att söka lyckan!
                                                                              
Hur gamla är de här personerna egentligen?

Spelet går ut på att utforska skogen, besegra monster och samla fjädrar som ger syskonparnet nya egenskaper. Greta kan använda magi men har väldigt dåligt försvar medan Hans är den arketypiska rpg-hjälten med ett svärd. Han kan även likt Zidane i Final Fantasy IX skydda andra i gruppen och avleda en monsterattack. Spelet kändes i början rätt intetsägande men blir snabbt rejält utmanande. Det gäller att hålla Greta utanför fara, blockera attacker med Hans och se till att han blir helad. Hans och Gretas egenskaper används strategiskt för att skapa nya sätt att undkomma fienden. Man har även ett ändligt förråd med fjädrar som måste användas klokt för att inte senare köra fast. 
En stor eloge till spelskaparen med att balansera spelet och göra det svårt men rättvist! Jag gillar även den hallucinatoriska monsterdesignen baserad på keltisk mytologi, även om Hans och Gretas porträtt är lite för realistisk för det övriga spelets grafik. Musiken i spelet är väldigt svängig och mysig. Den påminner mig om Skotskt folkmusik på ett bra sätt. 

Fantastik monsterdesign!

Det enda jag kan anmärka på är att när man väl spelat spelet än gång finns ingen anledning att göra det igen. Jag hade gärna sett att de kistor man hittar har ett randomiserat innehåll för att göra varje spelomgång annorlunda. Det finns heller inte, vad jag kan se, någon utrustning att hitta förutom den man startar med fast Hans antyder motsatsen. Spelet slutar precis som i sagan med att Hans och Greta möter en häxa, till skillnad från sagan besegrar de häxan i en magisk duell och tar sen över hennes stuga! 

Spela spelet här:
https://forums.rpgmakerweb.com/index.php?threads/once-upon-the-woods-one-map-event-entry.95095/


Och vi vet alla hur det går sedan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar