måndag 22 juli 2019

Are Rpgmaker games good? Mechscape!

Polygon-nostalgi!

Mechscape är ett narrativt äventyr som utspelar sig i datorernas inre värld. Den är med flit uppbyggd av grafik som liknar tidiga 3D spel (vi snackar om tiden före till och med Playstation) och den typiska 90-tals handlingen med någon som sugs in i en dator (jämför ReBoot, som mycket riktigt var en inspiration för utvecklaren). I rollen som ett säkerhetsprogram kallat kort och gott Securitybot måste du försöka rena cyber-rymden från de virus som tagit över och förslavat mänskligheten.
Till din hjälp har du den mystiska Mr Enigma, en forskare som på något sätt förvandlat sig själv till ett datorprogram för att ta striden inifrån cyber-rymden och befria mänskligheten. Spelets gimmick är att du inte har några egna attacker utan måste kopiera attacker från dina motståndare. 
Till skillnad från de flesta andra spel som har ett sådant här stridsystem så är det faktiskt roligt att spela i detta fallet eftersom man faktiskt måste använda strategi för att förstå vilka attacker som är bra mot vilka fiender/virus samt vad attackerna göra och vilken relation de har med varandra. Spelet, som är baserat på en serie av samma upphovsman, kan grovt delas in i tre delar.


Så här såg spelen ut strax innan Playstation. Samt ibland på Playstation.

1 Spelaren följer helt enkelt handlingen, ungefär som i en visual novel. Även om bilderna och handlingen är mycket välgjorda hade jag personligen sett lite fler pussel  eller i alla fall något sätt att påverka spelets dialog. Som tur är är dessa sekvenser aldrig alltför långa.  
2 Striderna är spelets största del och även där utvecklarna har lagt mest krut, även om systemet inte är utan skavanker. Jag hade exempelvis gärna sett mer av vad en attack gör innan man kopierar den från fienden. Finns inget värre än att slösa en runda på att kopiera en oanvändbar attack!
3 Större ytor utforskas genom ett sorts race där Securitybot undviker fiender eller slåss med dem i en snabbare strid. Dessa race är oftast tre rundor som går snabbare och snabbare och avslutas med en bosstrid. Dessa sekvenser var väldigt roliga och jag spelade dem flera gånger.


Mina ögon! På ett trevligt retroaktigt sätt...

En varning skall också utfärdas för att detta spel innehåller blinkande ljus och skarpa ljus, vilket kan uppfattas som obehagliga.
Serien kan läsas och spelet kan laddas ner här: 

https://mechscapecomic.wordpress.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar