lördag 15 december 2018

Kurstext: Spyfall


Följande text är till en spelkurs jag gick för något år sedan. Uppgiften gick ut på att hitta på en ny regel till det redan existerande kortspelet Spyfall, där spelarna försöker att lista ut vem som är en spion och var han är. Tanken med uppgiften var att komma in i regelskrivartänket samt förstå hur nya regler påverkar gamla!  

Mitt förslag är en variant av Spyfall med två spioner. Min version har istället tillägget av en ny karaktär: forskaren. Spionen försöker lista ut vem som är forskare och vinner om han gissar rätt, då det är hans roll att tillfångata denna. Forskaren övertar spionens mål, om han gissar var han befinner sig vinner han (på grund av sina experiment är han väldigt virrig) eftersom han då kan fly. Resten av deltagarna skall precis som tidigare gissa vem spionen är, de får ingenting för att gissa forskaren och kan till och med välja att skydda honom.

Fördelen med den nya regeln:
-Spelet blir mer logiskt, då man slipper scenariot med en spion som inte vet var han är.
-Lättare för nybörjare, då det är två karaktärer som försöker vara ”vaga” och man inte nödvändigtvis förlorar om man inte hittar rätt sätt att ställa frågor.

Möjliga nackdelar:
-Rollen spion och forskare är för lika, då båda har som roll att finna information från sina motspelare. Jag tror nog att eftersom de båda måste hitta olika typer av information (om platsen vs om personerna) så kan spelet fortfarande funka.
-Det blir svårare att vara spion eftersom forskaren kan samarbeta med de andra deltagarna. Man kan lösa detta genom att spela flera rundor och låta en vinst för spionen ge 2 poäng istället för de övrigas två.

Ny spelplats:
Stadium
Roller (baseras på antagandet att vi kör i grupper om 5 som vid förra tillfället och att vi inte använder min nya regel ovan):
1 Vaktmästare
2 Publik
3 Säljare av snacks
4 Medaljvinnare
(femte spelaren är spion)

En utomhusarena som är väldigt specifik till sin struktur men ändå lätt att avslöja med rätt frågor. Två roller är mer allmänna medan två är mer specifika, speciellt medaljvinnaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar