lördag 14 april 2018

Låtom oss spela: Harry Potter och de vises sten till Playstation del 6


Äventyret fortsätter! Harry lär sig ett lösenord som bara måste vara trollkarlsvärldens motsvarighet till termen "Kånkelbär".


Bakom ett porträtt hittar Harry ett par handskar som gör att han kan tåla extra slag. Detta är ett typexempel på varför det inte lönar sig att öppna dem; quiddits är så lätt och det är bara tre matcher i spelet så att hitta bönor nog att finna dessa är inte alls värt det.


Harry lämnar nu Hogwarts källare för att istället utforska slottets vindsvåningar. Ingen fara, vinden är en minst lika stor dödsfälla!


Trollformeln man lär sig på förvandlingslektionen förvandlar statyer av fåglar till levande väsen. Dessutom börjar borden statyerna står på att sväva! 


Själva förvandlingsekvensen är faktiskt riktigt vacker, både grafiskt och ljudmässigt. Dessutom är det tydligt var man skall använda den för att komma vidare i spelet, vilket är ett plus. McGonagall är helt OK för att dela namn med en av världens värsta poeter!


I detta minispel skall man följa en katt (?) som släpper ifrån sig Bertie Botts Bönor i alla smaker (????) på tid. Minispelet utspelar sig över en gapande avgrund med fallande plattformar men är faktiskt inte farligare än Hogwarts i stort.


När Harry får sin osynlighetsmantel blir den omedelbart stulen av poltergeisten Peeves som utmanar honom på ett lopp på vinden. Takbjälkarna är insmorda med det mystiska gröna klägg som återkommit genom spelet och som jag misstänker är trollsagge. 


Så är vi äntligen vid den förbjudna korridoren på den tredje våningen. Vaktmästare Filch har drabbats värst av vad jag kallar Ohlmarks översättarsjuka, dvs meningarna är inte felöversatta men...märkliga, i brist på bättre ord. Blir nästan lite som poesi!

Osynlighetsmanteln aktiveras under begränsad tid genom att plocka upp "osynlighetsbrickor" som bara finns i denna delen av spelet. Nu blir det Metal Gear Solid med en smutsig vaktmästare och hans malätna katt! Filch kan man springa cirklar runt så länge man är osynlig medan Ms Norris märker om man kommer för nära även om man är osynlig.


Osynlighetseffekten är faktiskt rätt från. Den skimrar och rör sig på ett hypnotisk sätt samtidigt som den fortfarande är tydlig så att man ser var Harry är och vad han pysslar med. 

 

Spelet har ett märkligt fenomen där vissa karaktärers ansikten är mer detaljerade än andras. Filch ansikte ser exempelvis ut som att någon tagit en bild på David Bradley och sedan klistrat det på en polygonmodel medan Snape inte alls ser ut som Alan Rickman.


Hela sekvensen med Erised-spegeln är helt tecknad. Berättarösten gör ett bra jobb men låter lite för munter. 


Vi kastas (bokstavligen, erisedspegeln ligger tydligen vägg i vägg med damtoaletten) vidare i handlingen och blir jagad av ett troll! För en gångs skull förstår jag om ens så kallade vänner springer i förväg...Hogwarts borde göra något åt att damernas golv är täkt av hål fyllda med frätande syra.


För att besegra trollet måste man skicka flipendo mot de toadelar trollet kastar medan en digitaliserad Rupert Grint l-å-n-g-s-a-m-t "förhäxar trollets klubba, så att det slår honom i huvudet" med wingardium leviosa, förlåt wingardium leviosaaaaaaaaaaaaaaAH"Tack ska ni ha, killar" Hermione gör en 180 från att vara livrädd till att vara kolugn.


Sekvensen där Hagrid försäger sig angående den förbjudna korridoren går även den i snabbspolning och låter bokstavligen så här:
"Hagrid, vad vet du om tredje våningen?"
"Menaru Fluffy?"
"Fluffy?"
"Ja köpte han av en grekisk snubbe å har lånat han till Dumbledore för att vakta...Näe barn det där är mellan Dumbledore och Nicholas Flamel!"


Hermione slår upp Nicholas Flamel och får veta resten av handlingen men det betyder ju inte att man kan skippa quidditch så där bara! 


Följande sekvens är unik för spelet och har ingen motsvarighet från boken den bygger på .Hagrids drake Norbert har blivit sjuk och Harry måste följa med till Diakongränd för att köpa ingredienser för ett motgift. Fick Harry åka och köpa saker till sin illegala drake bara sådär...? Javisstja, det är Dumbledore vi pratar om! Hursomhelst är det bra tänkt av spelmakarna att inse att:

1 Barn som spelar vill utforska Diakongränd
2 Dock inte i början av spelet som det "egentligen" är i boken eftersom man mycket hellre vill se Hogwarts direkt 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar