lördag 22 juli 2017

Låtom oss spela: Harry Potter och de vises sten till Playstation del 1


Harry Potter och de vises sten till Playstation är ett spel med tillrätta ökänd svenska översättning (att spelet i sig inte är ett under av spelmekanik gör inte saken bättre). I denna serie skall vi spela igenom hela spelet för att se vad det gör bra...och dåligt.
Om jag inte missminner mig gjordes detta spelet när bara första Harry Potterboken fanns och utvecklades samtidigt som filmen, utan att direkt influeras av den. Ett av de stora plusen med spelet jag minns från när jag var liten var att det var coolt att se platser/personer/händelser som inte var med i filmerna.NU JÄVLAR HÄNDER DET GREJOR


Introfilmen gör faktiskt ett rätt bra jobb med att introducera Harry Potter och de viktigaste detaljerna i hans liv fram till att han antas till Hogwarts.


Fast när han väl hamnar på Hogwarts brakar allt samman. Vad är en Gryffindor? Varför är Slytherin dåligt? Vem är tanten med den malätna hatten? 


Dumbledore är den första person man får se i spelets in-game grafik och visst är det en grann syn? Jag gillar att han uppenbarligen bara bryr sig om att informera Harry om att korridoren på tredje våningen är förbjuden.


Första delen av spelet är faktiskt rätt välgjort. Man kan utforska en stor del av Hogwarts direkt i den ordning man själv önskar, det springer omkring elever i korridorerna och stället verkar som en riktig levande plats. Här syns Gryffindortornet och ingången till sällskapsrummet som är spelets centrala hub. 


Spelets stora hemlighet man kan samla är dessa samlarkort med berömda häxor och trollkarlar. De finns i gömda rum eller fås genom att vinna minispel. I spelets början är de kul att samla men eftersom det sedan blir så linjärt får man oftast bara en chans att få tag på den vilket ärligt talat gör det svårt att bry sig.


Felöversättning eller text som helt enkelt inte stämmer? Wesleytvillingarn går aldrig till sällskapsrummet vilket gör det svårt att senare hitta dem.


Helt plötsligt dyker det här spöket upp bakom en med ett högt OOOOOO-ljud. Det här spelet har överlag en märklig fascination med karaktärer som dyker upp plötsligt ur konstiga vinklar så att man inte är beredd på det.


Ron introducerar dig för spelets första dungeon/quest, Malfoy har snott Harry´s uggla och tagit henne till biblioteket. Hoppas att du inte fäste dig alltför mycket vid utforskandet av Hogwarts, för spelet kommer att vara striktligt korridor-baserat från och med ni, både bildligt och bokstavligen!


Jag måste säga att designen här, både grafik och musikmässigt är väldigt vacker. Röstskådisen bakom nästan huvudlöse Nick har en väldigt melodiös röst, även om det är distraherande att han slänger in en massa småord som inte står i texten. Det är en ren fröjd att följa när Harry och Ron tillsammans utforskar...
: Okej Harry, jag går i förväg så möts vi vid utgången!: Men förihelvete varför vill ens "kompisar" i spel aldrig umgås med en? Jag får svåra Pokemon Black/White flashbacks.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar